Minuta s Monetou - Bezlepková Pizza

20. 3. 2018 zpět na výpis

 

Dobrý den

Rád bych Vám popsal krátkým příběhem vznik začátku mého podnikání v oboru výroby bezlepkových potravin.

     Tento příběh začal mou náhodnou návštěvou prodejny zdravé výživy v jednom pražském obchodním centru. V tomto období jsem vyráběl malosériovou výrobu mražených pizz a ty jsem uváděl na trh prostřednictvím barů, občerstvení , dětských koutků atd . V obchodě, kde jsem si prohlížel výrobky, které jsem v životě neviděl, neznal jsem ani jejich názvy jsem narazil na bezlepkový korpus na pizzu a tím , že pizza mi byla blízká mě tento produkt oslovil a já se na něj zaměřil .

     V prvé řadě mě zarazila cena 121,- Kč za dva 20 cm korpusy . Zeptal jsem se prodavačky jestli je to opravdu ta cena, která k tomu výrobku patří . Bylo mi odpovězeno, že ano .

     Přečetl jsem si přelepku na obale a zjistil jsem, že tento výrobek je vhodný pro poměrně širokou skupinu lidí, ale převážně je vhodný pro celiaky .

     S myšlenkou toho, že tedy tito nemocní lidé nemají vůbec jednoduchý život myslím tím nejen, co se týče nemoci, ale i toho, že jejich životy jsou ovlivněny velmi drahou ekonomikou, odcházím z obchodu.

     Po cestě potkám pár přátel, kterým jsem můj příběh řekl a asi polovina lidí mi řekla, že o tom vědí, že celiakie je nákladná nemoc a dokonce jeden můj kamarád mi řekl, že celiak je a na oplátku mého příběhu mi vyprávěl jeho příběh o problematice jejich vaření, dostupnosti bezlepkových potravin atd.

     Celé odpoledne jsem nad tím přemýšlel a večer si sedl k počítači a až do rána jsem načítal dostupné články, recepty a četl i například různé fóra celiaků, lidí okolo zdravé stravy atd. prostě mě to téma pohltilo a nenechalo spát ani minutu.

     Ráno jsem se vrátil do prodejny, kde jsem den před tím narazil na tento produkt a nakoupil jsem snad všechny druhy bezlepkové mouky, které prodejna měla v nabídce a s tímto nákupem jsem jel k sobě do malé kavárny. Kterou jsem v té době také provozoval a v malém zázemí kuchyňky v této kavárně jsem začal patlat různé druhy těst .

     V této kuchyňce jsem strávil asi týden a různě experimentoval s chutěmi , ale také s různým tvarováním  těsta . Mezi tím jsem i já , ale i mé okolí ochutnávalo mojí výrobu pátlámo patlámo .

     Z vyrobených cca 150 druhů těst už bylo mě i mému okolí špatně ( myšleno z přejedení ) a já se rozhodl, že začnu vyrábět bezlepkové korpusy na pizzu a také jsem se rozhodl pro těsto, které mělo mezi lidmi největší úspěch .

     Ve chvíli mého rozhodnutí nastalo zamyšlení nad kompletním konceptem a směrem tohoto podnikání .

     V prvé řadě nastalo plánování, což si myslím že k podnikání patří. Určit si cíle a jejich priority a proto jsem si vzal blok a tužku a dělal si poznámky a nespoléhal se jen na to jaká myšlenka mi utkne v hlavě.

Postupným tokem myšlenek a poznámek v mém bloku vznikal výrobek ( bezlepkový korpus na pizzu )

     Od samého začátku jsem věděl, že chci dělat kvalitní a zdravý produkt i tím, že pro jeho uvedení na trh chci udělat maximum a možná i více, než je potřeba a touto cestou jsem se vydal.

     Bez toho, že bych byl nucený zákonem, tak jsem šel do výzkumného ústavu potravinářského a nechal si tento výrobek otestovat na stopy lepku . samozřejmě , že výrobek vyhovoval a já dostal certifikát .

     Mezi tím jsem si zjistil potřebné informace, které musí výrobek mít na sobě uvedené a v první sérii 500 samolepek jsem tyto informace nechal vytisknout.

     Sehnal jsem si krabice do kterých jsem měl spočítáno, že se mi vejde přesně 30 kusů tohoto produktu, což mi přišlo ideální a rozhodl jsem se, že s tímto výrobkem půjdu ven.

     V průběhu toho času, který plynul jsem přemýšlel, kam můj produkt nabídnu  a jako nejlepší řešení mi přišlo nabídnout ho do pizzerií, protože mi každý komu jsem to řekl oznámil, že jsem se zbláznil jít s pizzou do pizzerie a to byla pro mě velká výzva . Udělat něco o čem Vám lidí říkají ty si se zbláznil to nedáš.

     Vyrobil jsem si vzorky a šel do ulic a do samotných provozoven, kde jsem se kupodivu setkal s velmi příjemnou odezvou a nasloucháním od vedoucích , nebo majitelů. Prostě je toto téma zajímalo což mi přišlo velmi motivační, protože jsem nebyl od dveří vyhazován jako podomní prodejce levnější elektřiny .

     Nejvíce mě těšilo to, že s vámi hovoří majitelé velmi prestižních restaurací a tím pádem mi došlo, že svou práci dělám asi dobře a téma bezlepkové diety mě pohlcovalo více a více .

     Byla to sice práce velmi náročná, protože i přes to, že jsem provozoval jinou činnost , tak jsem chtěl v tomto oboru jít stále dál. Ráno jsem zabezpečil své dosavadní podnikání a jel opět do ulic, kde jsem se scházel s budoucími partnery na odběr bezlepkových korpusů na pizzu . Večer jsem se vrátil a znovu jsem si sedl k počítači, nebo se zavřel do kuchyňky a dělal okolo bezlepkových produktů.

     V průběhu plynoucího času jsem už potřeboval se samotnou výrobou pomoci a proto jsem oslovil kamaráda, zda by nechtěl brigádně nastoupit na výrobu a tím mi odlehčit abych se mohl více věnovat samotnému obchodu a on řekl ano.

     Řekl jsem si nemá cenu si dělat malé cíle a do terénu jsem vycházel s nabídkou za stále většími zákazníky a od zeptání se na informačním centru Pražského letiště sem se dostal až do kantýny ministerstva zahraničních věcí , kde jsem pochopil, že když člověk chce a věří své věci může si otevřít dveře vlastně kde chce. Samozřejmě k tomu patří i odmítání a nezájem lidí, ale to je život .

     Další dekádou mé práce bylo rozhodnutí vytvořit si samostatný bezlepkový provoz a s tím souvisel najít si k tomu vhodný nebytový prostor a to jsem také učinil . Tento prostor jsem vybíral již s výhledem na budoucnost a proto jsem si vzal více metrů abych měl při případné potřebě navýšení výroby rezervu . V tomto prostoru do dnes provozuji svou činnost, ale se samotnými výrobky si stále pohrávám a experimentuji . Dnes již mám připraveno poměrně dost dalších bezlepkových  výrobků, které se snažím uvádět na vnitřní trh ČR spíše s nabídkou pro potencionální partnery , jako exklusivní výrobek .

     K samotnému podnikání bych chtěl jen závěrem dodat, že vždy je důležité myslet dopředu, věřit sobě a svému produktu , plánovat , hledat informace a také sebe a své podnikání posunovat vpřed .

     Mám mnoho dalších zážitků a příkladů toho jak se mé podnikání odehrávalo, odehrává a doufám, že odehrávat bude .

 

 

Radek Duben

www.pizza-bezlekova.cz

Vysílací frekvence

  • Benešov a okolí 96,9 FM
  • Beroun 107,7 FM
  • Blansko a okolí 90,0 FM
  • Boskovice a okolí 96,6 FM
  • Brno a okolí 91,0 FM
  • Bruntál 107,5 FM
  • Břeclav 94,6 FM
  • Cheb a okolí 106,6 FM
  • Chomutov a okolí 88,5 FM
  • Domažlice 99,0 FM
  • Děčín 99,3 FM
  • Havlíčkův Brod 91,4 FM
  • Hodonín 105,6 FM
  • Hradec Králové 94,9 FM
  • Jablonec nad Nisou 94,5 FM
  • Jihlava 92,5 FM
  • Jindřichův Hradec 101 FM
  • Jičín 98,9 FM
  • Karlovy Vary 106,8 FM
  • Kladno a okolí 107,5 FM
  • Klatovy a okolí 103,3 FM
  • Kutná Hora, Kolín a okolí 107,5 FM
  • Křivsoudov a okolí 101,6 FM
  • Liberec 107,8 FM
  • Litomyšl 93,5 FM
  • Litoměřice a okolí 107,7 FM
  • Mariánské Lázně 98,8 FM
  • Mladá Boleslav 94,4 FM
  • Most a okolí 93,0 FM
  • Nový Jičín 105,5 FM
  • Náchod a okolí 101,2 FM
  • Olomouc a okolí 93,8 FM
  • Opava a okolí 106,0 FM
  • Ostrava a okolí 90,4 FM
  • Pardubice 107,8 FM
  • Pelhřimov a okolí 99,6 FM
  • Plzeň a okolí 107,3 FM
  • Prachatice a okolí 107,9 FM
  • Praha, stř. Čechy 95,3 FM
  • Písek a okolí 96,6 FM
  • Příbram a okolí 107,4 FM
  • Rakovnicko (Jesenice) 105,7 FM
  • Rokycany 107,6 FM
  • Rosice u Brna 91,4 FM
  • Rychnov nad Kněžnou 107,6 FM
  • Slavonice 100,8 FM
  • Slavíč a okolí 96,1 FM
  • Strakonice 107,7 FM
  • Svitavy a okolí 107,9 FM
  • Tachov a okolí 96,2 FM
  • Teplice a okolí 105,3 FM
  • Trutnovsko 91,4 FM
  • Turnov a okolí 103,0 FM
  • Tábor a okolí 98,6 FM
  • Třebíč a okolí 99,5 FM
  • Třinec a okolí 96,0 FM
  • Uherské Hradiště a okolí 100,0 FM
  • Uherský Brod a okolí 94,2 FM
  • Velké Meziříčí a okolí 99,1 FM
  • Vsetín a okolí 93,5 FM
  • Vyškov a okolí 91,1 FM
  • Zlín a okolí 98,8 FM
  • Znojmo a okolí 93,8 FM
  • Ústí nad Labem a okolí 104,9 FM
  • Česká Lípa a okolí 107,8 FM
  • České Budějovice 101,2 FM
  • Český Krumlov a okolí 92,9 FM
  • Šumperk a okolí 107,6 FM
  • Žďár nad Sázavou 98,7 FM
  • Více frekvencí