1.10. Paul Gilbert - Praha Rock Cafe

21. 8. 2019 | Standa Rubáš zpět na výpis

Americký kytarista Paul Gilbert v rámci aktuálního turné Behold Electric Guitar Tour vystoupí v úterý 1. října od 19:00 hodin v klubu ROCK CAFÉ PRAGUE (adresa klubu: Národní 20, Praha 1. Koncert pořádá společnost ALFEDUS.

Paul Brandon Gilbert

je americký kytarista. Je velmi známý díky svému účinkování v kapelách Racer X a Mr. Big, stejně jako díky časté spolupráci s dalšími známými muzikanty. Obsadil čtvrté místo v žebříčku deseti největších kytarových drtičů všech dob ("Top 10 Greatest Guitar Shredders of All Time") magazínu GuitarOne a zaujal své místo i na listině padesáti nejrychlejších kytaristů všech dob ("Guitar World's 50 Fastest Guitarists of All Time") časopisu Guitar World.

Racer X

Racer X je skupina založená v Los Angeles v roce 1985. Zakládajícími členy byli Paul Gilbert (kytara), Juan Alderete (basová kytara), Harry Gschoesser (bicí) a Jeff Martin (vokály). Byli silně ovlivněni skupinou Judas Priest a Gilbertova hra velmi připomínala rychlá sóla Yngwie Malmsteena s extrémní technikou hraní. Gschoessera v roce 1986 nahradil Scott Travis, který hrál později se skupinou Judas Priest a Bruce Bouillet se stal druhým kytaristou, který, jako velmi zručný kytarista, hrál spolu s Gilbertem jeho náročné kytarové pasáže.

 

Paul Gilbert se stal známým jako jeden z nejrychlejších kytaristů na světě díky neuvěřitelným technickým kouskům jako jsou "Frenzy", "Scarified", "YRO" a "Scit Scat Wah". Gilbert z Racer X odešel v roce 1988, ale v roce 1999 se povedlo skupinu znovu oživit.

 

Mr. Big

Když Billy Sheehan v roce 1988 odešel ze skupiny Davida Lee Rotha, přidal se k Paulovi Gilbertovi, který rovněž odešel ze své předchozí skupiny Racer X. Oba, společně s Patem Torpey na bicích a se zpěvákem Ericem Martinem založili skupinu Mr. Big. V roce 1991 měla skupina obrovský úspěch v Japonsku. Stala se slavnou díky jejich druhému alba Lean Into It a baladou "To Be With You", která měla v médiích obrovskou hranost. Skladba dosáhla #1 v hitparádě Billboard Hot 100. Paul Gilbert hrál ve skupině až do konce 90. let. Skupinu opustil v roce 1997 a nyní se věnuje sólové kariéře. Paula nahradil Richie Kotzen. Skupina Mr. Big se rozpadla v roce 2002, nicméně od roku 2009 znovu účinkuje i s Paulem Gilbertem.

 

Projekty

V květnu 2003 hrál na pouze dvakrát opakovaném projektu nazvaném Yellow Matter Custard'. Šlo o skupinu hrající cover verze Beatles, sestávající z Mika Portnoye (Dream Theater), Neala Morseho (ex-Spock's Beard) a Matta Bissonetta. Z obou vystoupení jsou k dispozici CD a DVD. Jméno skupiny převzali ze skladby "I Am the Walrus": "Yellow matter custard, dripping from a dead dog's eye".

 

V roce 2004 Paul, Mike Portnoy, Dave LaRue a Daniel Gildenlöw založili projekt nazvaný Led Zeppelin tribute s názvem skupiny "Hammer of the Gods". V září 2005 spolu s Mikem Portnoyem, Seanem Malonym a Jasonem McMasterem založil projekt The Rush tribute. Skupina se jmenovala "Cygnus and the Sea Monsters". V květnu 2006 se sešli zase Paul, Mike Portnoy, Gary Cherone a Billy Sheehan, jak Amazing Journey: A Tribute to The Who. Odehráli tři vystoupení. Skupina na počest The Who po koncertě zcela rozbila svůj aparát.

 

Paul byl také přizván jako hostující kytarista na sólovém albu Neala Morseho - Sola Scriptura.

 

V roce 2007 Paul Gilbert koncertoval s Bruce Bouilletem, kvůli svému prvnímu instrumentální alba Get Out of My Yard, které vyšlo v roce 2006.

 

Gilbertovy nové instrumentální CD' 'Silence Followed by a Deafening Roar vyšlo v Japonsku 23. ledna 2008, v Evropě to bylo 31. března 2008 a USA 8. dubna 2008.

 

Styl

Co se týče Paulova ovlivnění zmiňuje spoustu různých umělců. Byli to především Jimmy Page, Robin Trower, Judas Priest, Yngwie Malmsteen, Akira Takasaki, Jimi Hendrix, Kiss, Van Halen, Randy Rhoads a The Ramones. Je také velkým fanouškem skupin The Beach Boys a The Beatles. Na Live DVD Space Ship poukazuje na to, že George Harrison je jeden z jeho oblíbených kytaristů. Časopis Guitar World jej řadí mezi jednoho z 50. nejrychlejších kytaristů všech dob. Spolu s ním jsou to kromě jiných i Buckethead, Eddie Van Halen a Yngwie Malmsteen.

 

Paul Gilbert skládá hudbu různých stylů, jakými jsou např. pop, rock, metal, blues, jazz, funky a klasická hudba.

 

Instruktor

Paul Gilbert měl svou vlastní rubriku v anglickém kytarovém časopise "Total Guitar", ve kterém předváděl kytarové techniky na stránkách i na přiloženém CD. Koncem 80. a začátkem 90. let psal instruktážní kytarové články pro časopis Guitar Player, pod názvem "Terrifying Guitar 101". Jeho období spolupráce s časopisem Total Guitar zahrnuje 31 částí a to až do listopadu 2006. Paul rovněž pravidelně vyučuje na "Guitar Institute of Technology" (GIT) a je i "placeným děkanem" pobočky GIT v Japonsku.

 

Před přestěhováním do Los Angeles v Japonsku žil. Tam se učil mluvit japonsky, jakož i jeho kolega z vydavatelství Shrapnel, Marty Friedman, který stále v Japonsku žije a mluví plynně japonsky.

 

Diskografie

Racer X

- Street Lethal (1986)

- Second Heat (1987)

- Extreme Volume Live (1988)

- Extreme Volume II Live (1992)

- Technical Difficulties (1999)

- Superheroes (2000)

- Snowball of Doom (2002)

- Getting Heavier (2002)

- Snowball of Doom 2 (2002)

 

Mr. Big

- Mr. Big (1989)

- Raw Like Sushi (1990)

- Lean Into It (1991)

- Raw Like Sushi II (1992)

- Bump Ahead (1993)

- Japandemonium: Raw Like Sushi 3 (1994)

- Channel V at the Hard Rock Live (1996)

- Hey Man (1996)

- Big Bigger Biggest: Greatest Hits (1996)

- Next Time Around Best Of (2009)

- Back To Budokan Live (2009)

- What If... (2011)

 

Sólová alba

- Tribute to Jimi Hendrix (EP) (1991)

- King of Clubs (1998)

- Flying Dog (1998)

- Beehive Live (1999)

- Alligator Farm (2000)

- Raw Blues Power s Jimim Kiddem (2002)

- Burning Organ (2002)

- Paul the Young Dude/The Best of Paul Gilbert (2003)

- Gilbert Hotel (2003)

- Acoustic Samurai (2003)

- Space Ship One (2005)

- Get Out of My Yard (2006)

- Tough Eskimo (limitovaná edice EP) (2007)

- Silence Followed By A Deafening Roar (2008)

- United States s Freddiem Nelsonem (2009)

- Fuzz Universe (2010)

 

Odkazy

Facebook: https://www.facebook.com/paulgilbertmusic

Web: http://www.paulgilbert.com/work

Instagram: https://www.instagram.com/paulgilbert_official

Youtube: https://www.youtube.com/user/paulvsgodzilla/featured

Akce na Facebooku: https://www.facebook.com/events/2113183475648526/

 

Zdroj: Alfedus
Foto: archiv interpreta

 

  

PŘEDPRODEJ VSTUPENEK V SÍTI TICKETSTREAM - vstupné: 750 Kč

Odkaz na vstupenku:

https://www.ticketstream.cz/akce/paul-gilbert-127204?term=paul&fbclid=IwAR0sHnLjGwArYJqT0O8fj5_LqNkt0va29NYPd91Bq3hFzIpyZQexjFPmEts

 

VSTUPENKY BUDE MOŽNÉ ZAKOUPIT TAKÉ PŘED KONCERTEM V KLUBU ZA 850 Kč.

Zákaz pořizování video a audiozáznamu.

 

Pokud má někdo zájem o VIP vstup, poskytováno interpretem, viz odkaz zde:

https://paulgilbert.storenvy.com/products/28411784-1-oct-prague-czech-rep-vip-access

VIP vstupenka neobsahuje vstupenku na koncert, tu je nutno zakoupit si v předprodeji Ticketstrem nebo v den koncertu.

 

 

KONTAKT:

Alfedus spol. s r.o.

Richard Harušťák

harustak@alfedus.com

Vysílací frekvence

  • Benešov a okolí 96,9 FM
  • Beroun 107,7 FM
  • Blansko a okolí 90,0 FM
  • Brno a okolí 91,0 FM
  • Cheb a okolí 106,6 FM
  • Chomutov a okolí 88,5 FM
  • Domažlice 106,5 FM
  • Děčín 99,3 FM
  • Hodonín 105,6 FM
  • Hradec Králové 94,9 FM
  • Jablonec nad Nisou 94,5 FM
  • Jihlava 92,5 FM
  • Jindřichův Hradec 101 FM
  • Jičín 98,9 FM
  • Karlovy Vary 106,8 FM
  • Kladno a okolí 107,5 FM
  • Klatovy a okolí 103,3 FM
  • Kutná Hora, Kolín a okolí 107,5 FM
  • Křivsoudov a okolí 101,6 FM
  • Liberec 107,8 FM
  • Litoměřice a okolí 107,7 FM
  • Mladá Boleslav 94,4 FM
  • Most a okolí 93,0 FM
  • Náchod a okolí 101,2 FM
  • Olomouc a okolí 93,8 FM
  • Opava a okolí 106,0 FM
  • Ostrava a okolí 90,4 FM
  • Pardubice 107,8 FM
  • Pelhřimov a okolí 99,6 FM
  • Plzeň a okolí 107,3 FM
  • Praha, stř. Čechy 95,3 FM
  • Písek a okolí 96,6 FM
  • Příbram a okolí a okolí 107,4 FM
  • Rakovnicko (Jesenice) 105,7 FM
  • Rokycany 94,4 FM
  • Rosice u Brna 91,4 FM
  • Rychnov nad Kněžnou 107,6 FM
  • Slavonice 100,8 FM
  • Strakonice 107,7 FM
  • Svitavy a okolí 107,9 FM
  • Tachov a okolí 96,2 FM
  • Teplice a okolí 105,3 FM
  • Trutnovsko 91,4 FM
  • Turnov a okolí 103,0 FM
  • Tábor a okolí 98,6 FM
  • Třebíč a okolí 99,5 FM
  • Třinec a okolí 96,0 FM
  • Uherské Hradiště a okolí 100,0 FM
  • Uherský Brod a okolí 94,2 FM
  • Velké Meziříčí a okolí 99,1 FM
  • Vsetín a okolí 93,5 FM
  • Vyškov a okolí 91,1 FM
  • Zlín a okolí 98,8 FM
  • Znojmo a okolí 93,8 FM
  • Ústí nad Labem a okolí 104,9 FM
  • Česká Lípa a okolí 107,8 FM
  • České Budějovice 101,2 FM
  • Český Krumlov a okolí 92,9 FM
  • Šumperk a okolí 107,6 FM
  • Více frekvencí