16.-19.8. Trutnov Open Air Festival

28. 8. 2012 | Pavel Stejskal zpět na výpis

Je tu ohlédnutí za Open Air Festivalem Trutnov. Navštívilo ho nejvíce lidí za poslední čtyři roky a pořadatelé očekávají pokutu za hluk.


 PROMO 28.8.

Festival Trutnov navštívilo nejvíce lidí za poslední čtyři roky. Opět se vyznačoval výjimečnou a klidnou atmosférou. I přesto po letošním ročníku pořadatelé očekávají pokutu za hluk.

Na známém a kultovním Open Air Festivalu Trutnov, jehož 25. léto skončilo z neděle na pondělí 20. srpna 2012 a který byl letos věnován náčelníkovi Václavu Havlovi a guruovi undergroundu Ivanu Martinu „Magorovi“ Jirousovi, se nejen protestovalo proti odsouzení dívčí skupiny Pussy Riot v Rusku, ale byl i nejvíce navštíveným za uplynulé čtyři roky. Vyznačoval se ještě pestřejší dramaturgií a žánrovým rozpětím, byl silný svou ojedinělou atmosférou ale také byl nadmíru poklidný: hrála zde stovka kapel a sloužily se zde mše i bohoslužby. Přesto mu stejně jako vloni hrozí vysoká pokuta za hluk. Vyloučeno bohužel není ani stěhování. Důvodem je započatá komerční výstavba na loukách potřebných k pořádání festivalu.

Letošní Open Air Festival Trutnov se odehrával ve velmi poklidném duchu a pořadatelé jej  považují za velmi zdařilý, klidný až uctivý s intimní atmosférou. Nebyly zaznamenány žádné stížnosti. Ani ze strany policie nebyly hlášeny žádné mimořádné události. „Kromě několika přestupků policisté nemuseli zásadním způsobem zakročovat,“ řekla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková a trutnovský policejní mluvčí Udo Ertner k tomu uvedl: „Nedošlo k žádnému závažnému narušení veřejného pořádku.“ Bez zajímavosti není ani to, že ze 135 dechových zkoušek na alkohol bylo pouze šest pozitivních. I přesto pořadatelé hudební přehlídky v Trutnově, která vznikla v roce 1987 na undergroundových základech, očekávají také letos pokutu za překročení limitů hluku.

Poklidně se i demonstrovalo, transparent Free Pussy Riot nejprve nad sebou rozvinuli návštěvníci festivalu při společném focení a dvě hodiny poté, před koncertem Johna Calea, rozbalili ručně namalovaný nápis Freedom for Pussy Riot populární zpěvačka Eva Pilarová, která nepřijela zpívat, ale pozdravit jako festivalová královna své „poddané“, herci Tomáš Hanák a Jiří Lábus, písničkářka Dáša Voňková, nejstarší návštěvnice festivalu Dáda Fajtlová, hudebník Vratislav Brabenec, pořadatel festivalu Martin Věchet a také John Cale, zakladatel legendárních Velvet Underground. 

„Ke klidnému průběhu festivalu zřejmě přispělo i letošní zasvěcení náčelníkovi a Martinu Magorovi, bohoslužby, mše, duchovní rozměr i vědomí toho, že jsme vzhledem k rozpínající se stavbě na jedné lodi a nikdo neví, kde se sejdeme příště,“ hodnotí zakladatel festivalu Martin Věchet. Návštěvníci festivalu letos v podstatě stanovali na staveništi, neboť trutnovská radnice před časem pozemky potřebné pro festival vyčlenila změnou územního plánu k zastavění, a tím určila striktní hranici jeho dalšího rozvoje. Na části pozemků se tři týdny před festivalem začalo stavět a bagrovat. „Samotný areál Bojiště s jediným pódiem a bez možnosti stanování, obklopený domy a komerční zástavbou dnes samozřejmě potřebám festivalu nemůže stačit. Festival potřebuje louky, lesy a prostor, nikoliv zástavbu,“ uvádí Martin Věchet.                                                                                                                                          

„Okolo festivalu to opět houstne a dějí se 'zajímavé' věci. Z jedné strany se z potřebných luk pro festival rozhodnutím radnice stává staveniště, přitom o pár kroků vedle samotný areál chátrá a celoročně je více než ke kultuře využíván jako parkoviště. K tomu jsme vloni poprvé po čtvrtstoletí existence festivalu dostali pokutu za překročení limitů hluku ve výši 150 tisíc korun, která přišla jak blesk z čistého nebe,“ vyjmenovává zakladatel festivalu Martin Věchet. „Oznámení nám přišlo pouhý den před vánocemi do datové schránky a doba na odvolání uplynula těsně po Silvestru. Bez hluku se setkání tisíců lidí dělat nedá a žádný sebedirektivnější příkaz na tom nemůže nic změnit,“ říká mluvčí festivalu a hlavní pořadatelka Evi Navrátilová Lipová. Pořadatelé takto vysokou pokutu považují za nonsens a úřední zvůli. Není jim známo, že by nějakému jinému setkání s podobným rozsahem byla udělena pokuta v podobné výši. Podle informací pořadatelů měřila krajská hygienická stanice i na letošním festivalu z pátku na sobotu hlukové limity na známých a obvyklých místech.

 

Trutnovský festival se vyznačuje výjimečnou atmosférou a má několik specifik. Například nezveřejňuje dopředu program na jednotlivé dny a jeho brány se po celou dobu konání, na rozdíl od jiných akcí tohoto druhu, nezavírají. Festivalový návštěvníci tak mohou libovolně v jeho prostorách trávit neomezený čas. Pořadatelé rovněž již několik let nezveřejňují počty návštěvníků. „Jak je známo, čísla o počtech návštěvníků již několik let nezveřejňujeme na protest proti nadsazování a falšování těchto údajů, kdy si každý může samozřejmě říkat co chce, ale nikdo již tyto údaje neověřuje. Je to taková podivná hra pro sponzory a média. Co ale můžeme bez čísel říci je, že letošní festival navštívilo nejvíce squaw a spolubojovníků za poslední čtyři roky,“ uvádějí pořadatelé Trutnov Open Air Festivalu.

 

„I přes stahující se mračna nad festivalem Na Bojišti a očekávanou další pokutou jsme spokojeni a potěšeni. Letošní výroční 25. ročník festivalu považujeme za velmi zdařilý, klidný až uctivý, byla to důstojná  oslava letošního zasvěcení Náčelníkovi a Martinu Magorovi. Duchovní rozměr a Momenty setkání jsou pro nás silnější než jakékoliv direktivní překážky,“ říkají pořadatelé nejstarší hudební přehlídky svého druhu u nás.

 


PROMO 16.8.

Již ve čtvrtek začíná letošní ročník Open Air Festivalu Trutnov.  Nejstarší tuzemský festival dosáhl čtvrtstoletí a tento rok bude v mnoha ohledech zvláštní a výjimečný.

„Vychytávky“ letošního Trutnov Open Air Festivalu. Nejnáročnějšími kapelami jsou Korn a undergroundoví Hever and Vazelína.

Již ve čtvrtek začíná letošní ročník Open Air Festivalu Trutnov.  Nejstarší tuzemský festival dosáhl čtvrtstoletí a tento rok bude v mnoha ohledech zvláštní a výjimečný. Především tím, že se bohužel uskuteční bez dvou zásadních postav své historie - Náčelníka Václava Havla a gurua undergroundu Martina Magora Jirouse. Oba dva zemřeli na sklonku loňského roku a právě jim je letošní ročník festivalu zasvěcen In memoriam. Tím je daná ještě pestřejší žánrová rozličnost, mimohudební aktivity, debaty, dvojité koncerty a mše sloužená biskupem Václavem Malým. Poprvé se také bude festival odehrávat nejen Na Bojišti, ale téměř „Na staveništi“. Na loukách, které místní radní vyčlenili k zastavění, se totiž v blízkosti jedné ze scén začalo stavět.

Korn a Hever and Vazelína – dvě technicky nejnáročnější kapely
Technicky nejnáročnějšími kapelami letošního Trutnova jsou bezesporu Korn, kteří přijedou s dvěma velkými kamióny naplněnými technikou, kterou tento festival ještě nezažil, a undergroundová legenda Hever and Vazelína se šesti auty, z nichž jedno bude naplněno peřinami a další pak míchačkou, pytlemi rohlíků, velkým šatníkem, striptérkami a striptéry. Undergroundová legenda Hever and Vazelína vznikla v 70. letech a jejich koncerty jsou zcela výjimečné. Při posledním vystoupení v Trutnově si s nimi zabubnoval i samotný Náčelník Václav Havel a parodii na Internacionálu si společně zazpíval i kníže Schwarzenberg a předseda strany zelených Ondřej Liška. „Po jejich koncertech bývá pódium hodinu mimo provoz a vše je nutné uklidit a vyčistit, včetně aparátu,“ říká k tomu zakladatel festivalu Martin Věchet.

Hever and Vazelína vystoupí v undergroundovém stanu, kdežto americká světově známá kapela Korn na hlavním pódiu. Pořadatelé jsou nuceni kvůli nim udělat několik speciálních úprav v okolí a zákulisí pódia. Hlavní velitelka festivalu Eva Navrátilová Lipová k tomu říká: „Ještě nikdy Bojiště neprošlo takovou zatěžkávající zkouškou. Show Korn bude doprovázena na LED obrazovkách světelnými efekty, které naše podhorské ležení ještě nezažilo. Budou to jedny z paprsků vyslané do astrálních sfér za Náčelníkem a Magorem.“  „Možná, že jejich hutné rytmy pohnou i základy staveniště s bagry, jež se v současné době zakously do posvátné půdy Bojiště, kterou místní radnice změnou územního plánu určila k zastavění,“ dodává zakladatel festivalu Martin Věchet. Jako předkapela metalových Korn vystoupí osamocený muž s kytarou a veselý písničkář na pódiu, herec Jiří Schmitzer.

Vychytávky letošního Trutnova
Před dvěma lety se Melody Makers Ondřeje Havelky stali nejen přirozenou součástí podhorského kmene, ale přímo jeho miláčky. Pro letošek si Ondřej Havelka se svými boys připravují speciální vystoupení a budou mít k tomu vyhrazen neobvykle velký časový prostor. Očekává se nejen koncert Melody Makers, ale i překvapení.

Poprvé v historii se na letošním Trutnově také uskuteční bohoslužba za Náčelníka Václava a Martina Magora, kterou bude sloužit samotný biskup Václav Malý. Na festivalu vystoupí i John Cale z legendárních Velvet Underground, který o vystoupení projevil sám zájem. „John se svým manažerem o vystoupení projevili sami zájem poté, když se dozvěděli o historii hudební přehlídky a o jejím letošním zasvěcení,“ říká k tomu Eva Navrátilová Lipová.

Populární herec Jiří Lábus a Břetislav Rychlík budou na pověstné trutnovské červené půdě suplovat Martina Magora Jirouse a neočekávaně vnikat na pódia, stejně jako to činil Magor. Budou zde číst jeho básně a předčítat úryvky ze statí Václava Havla. „Co vše se při tom může přihodit se nechme překvapit, ale happeningům v různých podobách se meze klást nebudou,“ říká k tomu zakladatel festivalu Martin Věchet. V Undergroundovém stanu budou probíhat nejen koncerty, ale i různé besedy, přednášky a projekce s mottem Náčelník a Martin Magor. Prostor na debatu dostane Šimon Pánek, zakladatel Člověka v tísni.

Výjimečným bude také vystoupení hudebně divadelního souboru MTO Universal – Malého tanečního souboru s herci divadla Sklep. Ti jsou málokdy a málokde k vidění a na festivalech prakticky nevystupují. Jejich skoro tříhodinová show bude jedním z výjimečných vystoupení nejen Undergroundového stanu I.M.M.Jirouse, ale i celého letošního setkání.

V rámci festivalu se také uskuteční několik dvojitých koncertů, každý na jiném místě, aby se návštěvníci mohli přesvědčit, že stejná hudba může v různých prostředích znít odlišně. Bude to například vystoupení americké extravagantní zpěvačky a saxofonistky Jessie Evans, kterou doprovází bubeník Iggyho Popa Toby Dammit či řeckého dívčího dua Bella Fuzz. Z tuzemských kapel pak koncerty Garáže, Petra Váši nebo Čankišou, kteří budou festival ve čtvrtek otevírat a v neděli uzavírat s posilou několika bubeníků, včetně známého alternativce Pavla Fajta.

Na letošním Trutnov Open Air Festivalu poprvé premiérově vystoupí také vozíčkáři z Jedličkova ústavu The Tap Tap se svým koncertem proti konci světa, kvůli nimž se budou muset udělat bezbariérové nájezdy a jiné úpravy. V Undergroundovém stanu si premiéru odbude podzemní kapela básníka J.H.Krchovského se svojí kapelou KrchOff Band či elektronické uskupení Kazety.

Budoucnost nejistá?
Budoucnost festivalu se opět přiblížila k bodu nejistoty, neboť pořadateli několik let avizovaná vize o blížícím se konci festivalu na Bojišti z důvodu plánované výstavby se letos začala zhmotňovat. V místech, která jsou součástí festivalu, se již začalo stavět a má zde vzniknout překladiště balíků a skladové prostory. Stavbu provádí soukromý subjekt, za něhož jedná projekční kancelář radního Vokatého.

Václav Havel o festivalu řekl, že se mu na něm líbí jeho spiklenecká pospolitost a to že zde hrají  kapely, které by se jinak na jednom pódiu nepotkali. Rovněž vyjádřil víru v to, že festival nezničí městská zástavba, stejně tak jako tanky Varšavské smlouvy Pražské jaro.

Žádná čísla
„Na protest proti přetrvávající praxi se zkreslováním údajů o počtech návštěvníků nejen hudebních festivalů, nebudeme ani letos zveřejňovat žádná čísla. Je nám jasné, že se to leckomu nemusí líbit. Ačkoliv z mnoha míst zní informace o rekordních návštěvách ba vyprodaných festivalech, skutečnost bývá jiná. Počty návštěvníků se záměrně nadsazují a falešná čísla většinou nikdo neověřuje. Přežívající praxe je rovněž, že se návštěva v jednom dni vynásobí počtem dnů trvání festivalu a vznikne z toho zázračné číslo. Přitom se jedná z velké části o stejné lidi. Vytváří se tak virtuální realita, která nemá se skutečností mnoho společného. Činí se tak často kvůli sponzorům, po nichž bývají i nazvány scény, či možná jen z komplexu české malosti s touhou být větší než ve skutečnosti jsme. Mystifikováni či rovnou klamáni jsou tak nejen novináři, ale především samotní návštěvníci a veřejnost,“ říkají pořadatelé Trutnov Open Air Festivalu.
Vstupenky na festival jsou k dispozici v předprodejních místech, jejichž seznam najdete na www.festivaltrutnov.cz v sekci tickets za 1080 Kč. Na místě pak budou za 1200 Kč.


 

PROMO 14.8.

Spiklenecké setkání  Open Air Festival Trutnov zveřejňuje čtvrteční program neoficiálního začátku. Bude netradiční – festival zahájí ekumenická bohoslužba. Návštěvníci si také mají připravit Magorovy básně.

Trutnov Open Air Festival, který se letos koná od čtvrtka 16. do neděle 19. 8., je věnován In Memoriam Václavu Havlovi a Ivanu Martinu „Magorovi“ Jirousovi. Tato přehlídka má několik specifik, která ji odlišují od jiných akcí podobného druhu. Jedním z nich je, že časový program celého festivalu se již tradičně předem nezveřejňuje. Pořadatelé ctí moment setkání a překvapení.  Výjimka však potvrzuje pravidlo, a tak každoročně odkrývají alespoň program prvního, neoficiálního festivalového dne.

 Brány transcendentální planety pod názvem Open Air Music Festival „TRUTNOV 1987 - 2012“ se otevřou ve čtvrtek 16.8. v 16.00 hodin, program na hlavní scéně bude zahájen v 18:00, a to dosti neobvykle. Ekumenickou bohoslužbou. „Letošní festivalové setkání  bude v mnohém jiné a odlišné, už jen v tom, že bude poprvé bez našich velkých náčelníků – náčelníka Václava a gurua undregroundu Martina Magora. Poprvé za čtvrt století existence festivalu jej bude zahajovat mluvené slovo s duchovním odkazem, navíc slovo Boží. Naši náčelníci odešli do astrálních lovišť, proto bude neobvyklý i úvod festivalu. Bohoslužbou budou začínat první dva dny a uctíme jimi spolu s duchovními pastýři památku Václava Havla a Martina „Magora“ Jirouse,“ uvádějí pořadatelé.

Ve čtvrtek festival neoficiálně otevře ekumenická bohoslužba. Bude ji sloužit tradiční „festivalový duchovní“, katolický kněz Ladislav Heryán, který pohřbíval i Martina Jirouse. Bohoslužbu bude sloužit společně s farářem slovenského původu z Československé církve husitské Jurajem Dovalou.

Hudební část ve čtvrtek otevřou brněnští Čankišou, kteří pak budou festival v neděli o půlnoci na hlavním pódiu uzavírat za účásti několika bubeníků, včetně Pavla Fajta. Kruh se tím uzavře.

 Na pódiu je pak vystřídá legendární zpěvák Michal Prokop se svými Framus Five. Adam Cohen, syn legendárního písničkáře Leonarda Cohena, svým charismatem a hudbou jistě zasáhne nejedno srdce. Předposlední kapelou čtvrtečního neoficiálního začátku budou energičtí neopunkový Anti-Flag, jejichž vystoupení na festivalu před třemi roky bylo natolik strhující a energické, že se pořadatelé rozhodli letos je pozvat znovu. Čeká se i oblíbené skákání z pódia do publika! Úplný závěr pak obstará ochutnávka programu pátečního – Jessie Evans, která také není na festivalu nováčkem, pozve krátkým půlhodinovým setem publikum na svůj koncert v pátek na druhé scéně. Program pak bude dále pokračovat v Undergroundovém stanu Ivana Martina „Magora“ Jirouse, kde vystoupí již trutnovskému publiku známí psychedeličtí The Flying Eyes.

Čtvrtek 16. 8., hlavní stage:
16:00 – OPEN
18:00  Bohoslužba za náčelníka Václava a gurua undergroundu Martina „Magora“
18:45  Čankišou
20:05 Michal Prokop & Framus Five
21:30 Adam Cohen (can)
23:00  Anti-Flag (usa)
00:30 Představujeme / Introduce : Jessie Evans (usa)

Undergroundový stan Ivana Martina „Magora“ Jirouse
19:00 Michal Šeps & Band
21:00 The Flying Eyes
22:30 Už jsme doma
00:30 Vlasta Redl
02:30 Baťa a Kalábůf něžný beat

 „Vše další se jako obvykle dozvíte až na místě z Festivalového samizdatu. Jak naše věrné squaws, spolubojovníci a stopaři dobře vědí, ctíme moment překvapení a setkání jako celek. Ctíme ducha, kde je podstatný moment spikleneckého setkání, jak říkal náš náčelník. Do našeho ležení se nejezdí pouze na jednotlivé kapely. Nejlépe se nastupuje, když se pomalu rozjíždí, a vystupuje, když pomalu brzdí. Navíc i tu nejnešikovnější squaw urazíte a sami se ochudíte, když z její polévky začnete vyndávat jednotlivé ingredience a plodiny, co dala Matka Země. Vždy chutná nejlépe jako celek. A něco z ní vytahovat ubírá na její síle a chuti,“ uzavírají pořadatelé Trutnov Open Air Festivalu.

Připravte si Magorovy básně!

„Kdo z bratrů a sester by chtěl aktivně vzpomenout na náčelníka undergroundového kmene Ivana Martina Jirouse, řečeného Magor, může tak učinit tím, že si připraví některou z jeho básní dle vlastního výběru. Tyto básně spojíme za sebe do proudu recitace, který bude plynout ve chvílích, kdy se v undergroundovém stanu budou střídat kapely. Snad se nám tímto způsobem podaří alespoň částečně zacelit díru, která po Magorovi zůstává.  Zdraví Ten, který mluví se sovou,“ vyzývá jeden ze zakladatelů festivalu František Čuňas Stárek a moderátor Undergroundového stanu I. M. M. Jirouse návštěvníky.


 


PROMO 9.8.

Trutnovský Woodstock bude letos jiný: s extrémně rozličnou dramaturgií, opakovanými koncerty, mší slouženou pomocným biskupem pražským a poprvé bez náčelníků. Bude stále ještě „Na Bojišti“ ale už i „Na staveništi“. Vize blížícího se konce nejstaršího festivalu, kterému je čtvrt století, se totiž zhmotňují a dostávají reálné obrysy.

Na začátku měsíce zrní a zrající trávy, deset dnů před otevřením festivalových bran areálu Na Bojišti nejstarší český open air festival v Trutnově vybubnovává další jména rozličné dramaturgie vystupujících kapel a zajímavých festivalových programů. Letošní pětadvacátý ročník Open Air Festivalu Trutnov se uskuteční ve dnech 16 - 19. 8. Dosáhl úctyhodného čtvrtstoletí (ročník by tedy mohl být věnován jemu samotnému) a od předchozích let se bude lišit v mnoha ohledech. Ještě pestřejší žánrovou rozličností, mimohudebními aktivitami, debatami, dvojitými koncerty, mší slouženou biskupem, otcem Václavem Malým, ale především tím, že se bohužel poprvé uskuteční bez dvou zásadních postav své historie - Náčelníka a Magora. Oba dva zemřeli na sklonku loňského roku a právě jim je letošní ročník festivalu zasvěcen In memoriam. Poprvé se také bude odehrávat nejen Na Bojišti, ale téměř „Na staveništi“. Na loukách, které místní radní vyčlenili k zastavění se totiž v blízkosti jedné ze scén začalo stavět. „Poblíž Undergroundového stanu se již bagry zakously do posvátné červené půdy a dosavadní přírodu přeměňují v komerční zónu. Každý se bude moci na vlastní oči přesvědčit, že naše nepěkné vize o blížícím se konci nebyly žádné chiméry, jak to označoval místní starosta, ale začínají se bohužel zhmotňovat a dostávat reálné rysy. Vzniknout zde mají sklady a překladiště balíků. Užitek to přinese především projekční kanceláři radního Vokatého,— který se podílel mj. na nechvalně známé hale Sazky, stavební firmě a potažmo investorovi. My budeme nuceni změnit oplocení a hledat nové stezky k teepee a stanům. Festival tak alespoň dostane spiklenečtějšího a indiánského ducha,“ říkají k tomu pořadatelé.
 

Neobvyklý bude už úvod festivalu, první dva programové dny spolu s duchovními pastýři uctí památku náčelníka Václava Havla a Martina „Magora“ Jirouse. Ve čtvrtek festival neoficiálně otevře ekumenická bohoslužba, kterou bude sloužit tradiční „festivalový duchovní“, katolický kněz Ladislav Heryán, který pohřbíval i Martina Jirouse. Bohoslužbu bude sloužit společně s farářem slovenského původu z Československé církve husitské Jurajem Dovalou. O den později na začátek pátečního festivalového dne odslouží regulérní mši samotný biskup pražský, otec Václav Malý. „Páteční bohoslužba bude zcela mimořádná. Půjde o mši za náčelníka a Martina Magora s liturgií jak ji lidé znají z chrámů v regulérní délce včetně svatého přijímání. Vyzýváme proto všechny squaw a spolubojovníky, aby si pospíšili a včas došli ve svých farnostech ke zpovědi, aby se mohli Open Air mše zúčastnit se vším všudy,“ říká s úsměvem zakladatel festivalu Martin Věchet. Václav Malý byl jedním z prvních signatářů Charty 77 a později i jejím mluvčím. Angažoval se ve Výboru nespravedlivě stíhaných a v roce 1979 byl půl roku bez soudu vězněn za údajné podvracení republiky. Osudy a občanské postoje Václava Malého přirozeně propojují s trutnovským festivalem, který vznikl v osmdesátých letech na undergroundových základech po vlnách represí.

Páteční mše naváže na úvodní vystoupení pražského souboru The Tap Tap, kteří odehrají koncert proti konci světa. Zdravotně postižení umělci z Jedličkova ústavu v Praze před drsný trutnovský kotel přijedou vůbec poprvé. „Musíme kvůli nim vytvořit speciální bezbariérové nájezdy. The Tap Tap je kapela, která naprosto přirozeně splyne s duchem festivalu a vpluje do jeho rozbouřených vod. Stejně jako John Cale patří The Tap Tap k těm, kteří zde měli vystoupit  už dávno,“ konstatuje Martin Věchet. Neobvyklý soubor The Tap Tap hraje už od roku 1998, jádro kapely tvořené postiženými muzikanti doplňují hostující profesionálové. Kapela absolvovala stovky vystoupení, na kontě má dvě alba i živé nahrávky speciálních koncertů ve Státní opeře Praha.

S neobvyklou podívanou před publikum předstoupí i některé zavedené soubory, které jsou již v Trutnově dobře známí. Mnozí okusí během festivalu dva koncerty, každý v jiném prostředí. Na festivalech, kde hrává mnoho kapel, přitom na podobné výstřelky nebývá čas. „Chceme, aby squaw a spolubojovníci okusili zážitek toho, že jediná kapela může v různých prostředích znít odlišně, ba úplně jinak. Takové Garáži undergroundový stan s výčepem přirozeně sluší a zcela k nim sedí,“ říká Martin Věchet ke kapele, která pamatuje počátky trutnovského Woodstocku. Set Garage s Tonym Ducháčkem uvidí návštěvníci ve dvou provedeních - na hlavním pódiu i v undergroundovém stanu. Avantgardní Američanka Jessie Evans, objev loňské hlavní hvězdy Iggyho Popa, se zase předvede v krátkém setu na hlavním pódiu a v regulérním koncertě na druhém pódiu následující den.

„Letošním specifikem bude i to, že program festivalu bude otvírat i uzavírat stejná kapela,“ prozradil Martin Věchet. Brněnským Čankišou bude patřit pódium po úvodní čtvrteční ekumenické bohoslužbě a za doprovodu řady bubeníků, mimo jiné i Pavla Fajta, přehlídku uzavřou po půlnoci z neděle na pondělí. Svou premiéru před trutnovským publikem zažije i KrchOff Band, v němž kultovní básník J. H. Krchovský za doprovodu spoluhráčů zpívá své temné básně. Zahraje si tu i kapela Bissext, která pamatuje samotný počátek festivalu. Jméno nepříliš známého souboru bylo oxeroxováno již na plakátu k prvnímu ročníku festivalu, který však v roce 1987 ještě před jeho zahájením rozehnala komunistická policie. „Bissext přijeli, na rozdíl od jiných kapel, které to ani nestihly a Zelího skupina zde jako jedna z mála byla fyzicky přítomna,“ zavzpomínal Martin Věchet.

„Někdejší uplynulé staré časy elegance a noblesy připomenou Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, kteří před dvěma lety sklidili bouřlivý potlesk. Jejich koncert začal fanfárami pro Náčelníka, které byly vyslány směrem k jeho Hrádečku,“ říká Martin Věchet. Václava Havla, který tehdy právě natáčel svůj opožděný filmový režijní debut a současně jediný snímek svého života Odcházení, však drželo na Hrádečku vyčerpání z natáčení.

Václav Havel přitom na Bojiště přijet chtěl, přál si právě zde před tisícovkami svých příznivců převzít Kulturní cenu města Trutnova, jejíž udělení bývalému prezidentovi oznámila zdejší radnice. Vedení radnice však rockový festival, který šíří dobré jméno města po celé zemi, nepřipadal jako místo pro předání ceny dostatečně reprezentativní. „Radní prostě nechtěli. Nebylo by to tolik o nich a účelově přidělený metál plánovali předat při otevření kontroverzní stavby místního kulturáku. Festival označili za nedůstojný. Na Bojišti byl však připraven orchestr s pány ve smokinzích, kteří sklidili takový úspěch, že se následující zahraniční kapela musela hodně snažit, aby se jim alespoň vyrovnala. Ondřeji Havelkovi tehdy bylo líto, že Náčelníkovi k převzetí ceny nemohl zahrát, napravili jsme to potom alespoň na oslavě jeho pětasedmdesátin,“ říká s úsměvem Martin Věchet. „Letos budou fanfáry k Náčelníkovi i Magorovi přenášeny do nebe astrálními cestami. Jsme zvědavi, co si na nás letos vymyslí. Do toho všeho jsem se doslechl, že Ondřej Havelka navíc připravuje něco speciálního s hercem Břetislavem Rychlíkem.,“ dodal.

Trutnovský Woodstock, který je pětadvacet let pořádán pod krkonošskými horami, je znám svojí specifickou atmosférou a dramaturgickou rozličností, bořící zavedená klišé, hudební škatulky a mýty. To potvrzuje i letošní vystoupení populární zpěvačky Marty Kubišové s kapelou Petra Maláska, která vystoupí po tvrdých Hawk Eyes a před alternativními belgickými dEUS. „Trutnovský Woodstock je vzorným příkladem upřímně míněné plurality: často tu vedle sebe či po sobě vystupují tak různí muzikanti, že je nikde jinde vedle sebe neuvidíte,“ řekl o festivalu v roce 2007 jeho náčelník Václav Havel.

Vysílací frekvence

  • Benešov a okolí 96,9 FM
  • Beroun 107,7 FM
  • Blansko a okolí 90,0 FM
  • Boskovice a okolí 96,6 FM
  • Brno a okolí 91,0 FM
  • Bruntál 107,5 FM
  • Břeclav 94,6 FM
  • Cheb a okolí 106,6 FM
  • Chomutov a okolí 88,5 FM
  • Domažlice 99,0 FM
  • Děčín 99,3 FM
  • Havlíčkův Brod 91,4 FM
  • Hodonín 105,6 FM
  • Hradec Králové 94,9 FM
  • Jablonec nad Nisou 94,5 FM
  • Jihlava 92,5 FM
  • Jindřichův Hradec 101 FM
  • Jičín 98,9 FM
  • Karlovy Vary 106,8 FM
  • Kladno a okolí 107,5 FM
  • Klatovy a okolí 103,3 FM
  • Kutná Hora, Kolín a okolí 107,5 FM
  • Křivsoudov a okolí 101,6 FM
  • Liberec 107,8 FM
  • Litomyšl 93,5 FM
  • Litoměřice a okolí 107,7 FM
  • Mariánské Lázně 98,8 FM
  • Mladá Boleslav 94,4 FM
  • Most a okolí 93,0 FM
  • Nový Jičín 105,5 FM
  • Náchod a okolí 101,2 FM
  • Olomouc a okolí 93,8 FM
  • Opava a okolí 106,0 FM
  • Ostrava a okolí 90,4 FM
  • Pardubice 107,8 FM
  • Pelhřimov a okolí 99,6 FM
  • Plzeň a okolí 107,3 FM
  • Prachatice a okolí 107,9 FM
  • Praha, stř. Čechy 95,3 FM
  • Písek a okolí 96,6 FM
  • Příbram a okolí 107,4 FM
  • Rakovnicko (Jesenice) 105,7 FM
  • Rokycany 107,6 FM
  • Rosice u Brna 91,4 FM
  • Rychnov nad Kněžnou 107,6 FM
  • Slavonice 100,8 FM
  • Slavíč a okolí 96,1 FM
  • Strakonice 107,7 FM
  • Svitavy a okolí 107,9 FM
  • Tachov a okolí 96,2 FM
  • Teplice a okolí 105,3 FM
  • Trutnovsko 91,4 FM
  • Turnov a okolí 103,0 FM
  • Tábor a okolí 98,6 FM
  • Třebíč a okolí 99,5 FM
  • Třinec a okolí 96,0 FM
  • Uherské Hradiště a okolí 100,0 FM
  • Uherský Brod a okolí 94,2 FM
  • Velké Meziříčí a okolí 99,1 FM
  • Vsetín a okolí 93,5 FM
  • Vyškov a okolí 91,1 FM
  • Zlín a okolí 98,8 FM
  • Znojmo a okolí 93,8 FM
  • Ústí nad Labem a okolí 104,9 FM
  • Česká Lípa a okolí 107,8 FM
  • České Budějovice 101,2 FM
  • Český Krumlov a okolí 92,9 FM
  • Šumperk a okolí 107,6 FM
  • Žďár nad Sázavou 98,7 FM
  • Více frekvencí